úterý 7. dubna 2009

GNU/Linux Debian 5.0 (Lenny)

Zdravím čtenáře a jak sám název napovídá, dnes hodlám napsat pár slov vlastního hodnocení o operačním systému Debian.

Debian je svobodný operační systém založený na jádře Linux, současná verze 5 (pracovní název Lenny) disponuje stabilní verzí grafických prostředí GNOME a KDE, v prvním případě verze 2.22.x, ve případě druhém verze 3.5.10. Systém samotný vznikl v rámci projektu GNU/Linux a jeho nejvýznamnější odnoží je operační systém Ubuntu, zároveň také nejpoužívanější linuxová distribuce. Co mají všechny tyto distribuce společné, je debianový balíčkovací systém, jinými slovy: stejně jako v MS Windows instalujeme programy pomocí EXE souborů, v Debianu, Ubuntu a všech těchto sub-debianových distribucích tak činíme za použití tzv. balíčků DEB.

Typické pro Debian jsou jeho 3 hlavní oficiální zdroje. Zdroje (neboli repozitáře) softwaru jsou kanály, odkud jsou stahovány balíky pro instalaci či aktualizaci systému. Třemi oficiálními kanály pro Debian rozumíme tyto:
-> stable (stabilní, např. současné GNOME ve verzi 2.22.x)
-> testing (většinou stabilní, avšak stále testováno debianovou komunitou)
-> unstable (nestabilní či debianovou komunitou stále vedeno jako nestabilní)
Zdroj testing bývá nazýván jako "squeeze," v případě unstablu je možné setkat se s označením "sid." Zejména nestabilní repozitář vývojáři nedoporučují běžným uživatelům používat, pokud se tito sami nechtějí účastnit testování a vývoje softwaru pro Debian.

Zejména pro Debian platí, že je orientován na stabilitu a jistotu než aby se pouštěl do odvážných kroků a uživatel tak riskoval jakýkoli pád. Výhodou Debianu jsou jeho skutečně minimální nároky na hardware a fakt, že sám systém zabírá na disku velmi málo místa (mezi 2 - 3 GB, dále závisí na množství používaného softwaru). Pakliže jste tedy příznivci toho mít svůj systém co nejvíce možno aktuální a získávat žhavé novinky či betaverze aplikací, není Debian tím pravým linuxem, který hledáte. V tom případě je daleko lepší používat například ArchLinux nebo Gentoo (které disponuje těmi nejnovějšími verzemi aplikací, avšak je nutné nechat systém si tyto balíky zkompilovat...).

Co tedy Ubuntu přejalo od Debianu je jeho vlastnost zachovávání stability, jak dalece je to až možné, avšak nejnovější verze klíčových aplikací, jakými je například webový prohlížeč Firefox, jsou v DEB formátu zabalíčkované a nabídnuté k aktualizaci již záhy po vydání.

2 komentáře:

  1. Pokud by někdo chtěl porovnat Debian 5.0 (Lenny) s nově vycházejícím Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope), v čem spočívají základní výhody a nevýhody? Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, o Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) hodlám také něco málo napsat :)

    OdpovědětVymazat